Nappali

 

A nappali otthonunk szíve. Itt tartózkodunk, pihenünk, játszunk a legtöbbet, és ide hívjuk a vendégeinket is. Kényelmesnek és praktikusnak kell lennie, hogyha valaki belép, az első benyomása kellemes legyen.

A nappali kialakítása előtt át kell gondolnunk, hogyan tudjuk ezt a sok funkciót elhelyezni. A szoba berendezése során a helyiség alakjától és méretétől függően választhatunk kanapét, sarokülőt vagy heverőt, ha kisebb a lakás, szófát, fotelt, padot vagy puffot. Az elrendelésben csak a fantáziánk szab határt. Áruházunk mindezeket elérhető áron kínálja.

Rendezés:

Van néhány megszívlelendő szabály, ami megkönnyíti az igazán praktikus és modern nappali kialakítását. Kellemes komfortérzetet teremthetünk, ha számba veszünk minden időtöltést, aminek a nappali teret ad, és annak megfelelően rendezzük el a bútorokat. Fontos, hogy minden tevékenységhez saját megvilágítást adjunk, mert a központi fényforrás kevés.

Nagy térben is praktikusan

Egy vendégmarasztaló nappaliban elég hely van. Ha a szoba mérete engedi, osszuk két részre a helyiséget. Az egyikben lehet a szórakoztató központ, ahol a TV és a kanapé helyezkedik el, a másik részben pedig polcos szekrény és olvasósarok is kialakítható. A térelválasztáshoz használhat bútorokat. Egy nagy méretű U- vagy L-alakú sarokkanapé rövidebb oldala is segíthet elszeparálni a funkciókat. 

Jelölje ki a szoba fókuszpontját, ami a TV vagy a kandalló, esetleg egy szép fotó vagy poszter is lehet, ami vonzza a tekintetet. E köré építse fel a dekorációt kontrasztos színekkel és mintákkal. Elé kerül a kanapé, a szőnyeg, és kialakítható a közösségi tér. Tehet a másik oldalra fotelt, kiegészítő puffot vagy akár ülőpadot is. Székek és fotelek kerülhetnek a másik oldalra. 

Ha kicsi a nappali

Bármilyen alakú is a nappali, örök jó tanács, hogy sose toljuk a berendezést a falhoz. A szoba közepére helyezett dolgok érdekesebbek. Ha lehetőség van rá, tegyük a kanapét a faltól távolabb. Ezzel optikailag növelhető a rendelkezésre álló tér. 

Ha nem lehet anélkül közlekedni, hogy ne akadnánk bele a szőnyegbe vagy a bútorokba, próbáljuk meg úgy berendezni a helyet, hogy maradjon elegendő hely a szabad közlekedéshez. Ha a bútorok legalább a szoba egyik részében a helyiség közepe felé néznek, mindjárt nagyobb a tér illúziója.

Ne essünk túlzásba a méretekkel, válasszunk kisebb méretű kanapét. A szoba méreteihez nem illő méretű bútorok választása tipikus hiba a nappali berendezése során, amit sokan elkövetnek. A zsúfoltságot arányos darabokkal lehet csökkenteni. Egy kisebb nappaliba sokkal előnyösebb a kétszemélyes kanapé két hozzá illő puffal, amit még tárolásra is használhatunk. 

A nappali berendezése

A bútoroknak a lakás többi berendezésének stílusával is összhangban kell állniuk. Alacsony mennyezetű helyiségbe ne vásároljon sötét bútorokat, mert ez nyomasztó. Részesítse előnyben a világos vagy semleges színárnyalatú és egyenes vonalvezetésű vagy letisztult stílusú bútordarabokat. Függönyök, díszpárnák segítségével is sokat javíthat a szoba hangulatán. A magasra helyezett karnis is tágítja a teret. Lakástextilekből is válasszon világos színűt, amiket sűrűbben és olcsón tud cserélgetni az évszaknak megfelelően, anélkül, hogy a szoba alapdarabjai változnának.

Ha tetszettek ötleteink, nézzen körül a webáruházban. A hangulatos nappali szoba berendezése ugyanis soktényezős feladat. Mielőtt belekezdene, készítsen vázlatot, és próbáljon ki minél több lehetséges variációt oldalunkon, hogy a legjobb döntést hozhassa.