Padok

Padok

A pad az ókor óta ismert bútordarab, amin több személy egymás mellé tud ülni. Az egyszerűbb és díszítettebb darabok máig megtalálhatók lakásainkban. Sokoldalúan használhatók akár az előszobában, étkezőben szék helyett, a folyosókon, de még akár a nappaliban, vagy kinti verzióban a kertben, erkélyen vagy teraszon is. Mindenhol találunk neki funkciót.

Kecskes formája ellenére puhán kárpitozva, háttámlával vagy kartámasszal kiegészítve kényelmes ülőalkalmatosság lehet. Többféle stílusú nappali berendezéseink közül Ön is megtalálja az otthonába illőt.

Rendezés:

A padok változatos megjelenésű bútordarabok, amik számtalan enteriőrben és funkcióban megállják a helyüket. Annyiban különböznek a székektől, hogy ezen egymás mellett legalább ketten elférnek, de vannak hosszabb padok is. Sokaknak az egy- vagy kétszemélyes iskolapad jut róluk eszébe, pedig annyira sokféle létezik, hogy felsorolni is nehéz, mennyi mindenre használhatjuk őket. Megjelenésük igazodik a felhasználás módjához. A legegyszerűbb fapadtól a díszes beltéri padig vagy a kerti ülőalkalmatosságig széles a választék.

Magas háttámlás és karfás kivitelben a paddal a népi bútorzat darabjai között is találkozhatunk. Ez a régi korokat idéző, különleges hangulatú ülőpad manapság ismét reneszánszát éli, sokan szeretik a teraszra tenni. De a pad nem csak hagyományos, hanem modern kivitelű is lehet. 

Változatos padok az otthonunkban

A hagyományos pad fából, illetve fémből is készülhet, de a lakáson belül inkább a kárpitozott darabok kaphatnak helyet. Természetesen ezekből is sokféle létezik. A szögletestől az íves kivitelig sokféle pad készül, amikkel különleges hangulatot csempészhet otthona falai közé. Sőt, padot a kertbe is tehetünk. Nem véletlen, hogy a kerti garnitúrák között is mindig találunk praktikus darabokat. Nem mindnek van háttámlája, van, ami csak egy egyszerű keskeny ülőfelület és persze van gazdagon díszített, kartámaszos vagy magas karfás kivitel is, amiken kényelmesebben lehet üldögélni. 

A nappali berendezése során kisebb, kiegészítő bútorokra is szükségünk lehet a tökéletes összhatás elérése érdekében. Egy hangsúlyos kis bútor, mint amilyen egy, az ülőgarnitúrától elütő színű vagy stílusú pad, tökéletes fókuszpont lehet bármelyik nappaliban a többi berendezés mellett.

A változatosan kárpitozott ülőalkalmatosság háttámlás kivitelben akár kisebb kanapéként is funkcionálhat, míg a modern stílusú, egyszerű kivitelűek lábtartóként használhatók.

Sokoldalú padok

Nagyszerű stíluselem a padot az ablak alá helyezni. Egy szép íves karfa akár deréktámaszként is szolgálhat, ha egy jó könyvet olvas. De állíthatunk padot a lépcsőfordulóba vagy a folyosóra is, nem tudhatjuk, mikor lesz szükség lerakó- vagy ülőhelyre. Szűkebb helyekre úgysem fér el más kialakítású bútordarab.

A tárolóvá alakított verziók egyszerre több funkciót is betöltenek. A kis asztalkával egybeépített ülőpadok pedig az előszobák díszei lehetnek, de sokszor olyan kialakításúak, hogy a belsejük itt is tárolóhelyet rejt magában. 

Nagyon divatos szállodai hangulatot teremteni a hálószobában. Ehhez egy támla nélküli, vastagon szivacsozott egyszerű kivitelű padot kell állítani az ágy végébe, amely plusz tárolóhelyként és az alvás során felesleges ágytakaró, valamint díszpárnák lerakóhelyeként is szolgálhat. A gombbehúzással díszített, úgynevezett Chesterfield hangulatú padok klasszikusokat idéznek, de színes textilpárnákkal vagy takaróval a legegyszerűbb fapadot is feldobhatjuk.