Zsalugáter szerkezeti lehetőségei

Zsalugáter típusok

Mélytokos zsalugáter

Az általunk gyártott mélytokos kivitelű zsalugáter esetében a teljes falkáva, egészen a nyílászáróig, a zsalugáter színével azonos faburkolattal készül. Minden általunk gyártott zsalugáter helyszíni méretvételezést követően, egyedi méretre készül.
 

Mélytokos zsalugáter párkánnyal

Az Accord zsalugáterek esetében lehetőség van a mélytokos zsalugáter párkánnyal történő szerelésére is. Ebben az esetben az egyedi méretvételezés után legyártott zsalugáter a falkáva felső és két oldalsó fa borításán túl az alsó részen fa párkánnyal is rendelkezik.
 

Keretes zsalugáter

A keretes kivitelű zsalugáter esetében a zsalugáter egy kerettel bővül, azonban a falkáva – az előbbi változatoktól eltérően – nincs faburkolattal ellátva és párkánnyal sem rendelkezik.

Zsalugáter szárnyak

Az általunk forgalmazott zsalugáterek lehetnek lamellákkal szerelt kivitelűek vagy tömör szerkezetűek. A lamellákkal szerelt zsalugátereken belül megkülönböztetünk fix lamellás vagy mozgatható lamellás zsalugátert, míg a tömör szerkezetűek készülhetnek egymás mellé sorolt deszkákból vagy tömör fabetéttel. A fix- vagy mozgatható lamellás zsalugáterek a lamellák dőlésszögének függvényében általában szűrt fényt engednek át, így az adott helységben a zsalugáter akár nappal is félhomályt teremthet. Kivágott mintás tömör zsalugáterek esetében a fény beszűrődik a mintán keresztül, míg a teljesen tömör zsalugáterrel biztosított a teljes sötétítés. A lamellás és a tömör szerkezetű zsalugáter típusok a megrendelő igénye szerint egy szárnyon belül is kombinálhatók.

A zsalugáter kerete

Az általunk forgalmazott Accord-zsalugáterek kerete alapesetben sima, díszítés nélküli. Minden esetben a zsalugáter alapanyagával megegyező faanyagból készül, és teljes egészében körülöleli a zsalugátert. Lehetőség van díszes keret rendelésére is. Ebben az esetben a megrendelő választhat katalógusunkból vagy egyedi kialakítást is kérhet.

Zsalugáter alakzatok

zsalugáterek szélességük függvényében lehetnek egyszárnyúak, középen felnyíló vagy harmonika rendszerben egy irányba nyíló kétszárnyúak, továbbá három- és négyszárnyúak, melyek már minden esetben harmonika rendszerben nyílnak.
A zsalugáter szárnyak természetesen lehetnek aszimmetrikusak is, trapéz, háromszög, íves- vagy lecsapott kivitelűek például tetőterekben. A zsalugáter általában csak belülről nyitható és zárható.
További lehetséges nyitásmód az oldalra, alsó és felső sínen megvezetett, eltolható zsalugáter. Az eltolható zsalugáter esetében fontos, hogy a nyílászáró mellett rendelkezésre álljon legalább még egyszer akkora falrész, mint maga a nyílászáró szélessége. Az eltolható rendszerű zsalugáter rögzítése minden esetben a külső falsíkra történik, így ebben az esetben nincs jelentősége a falkáva mélységének.

 

Zsalugáter méretkorlátok

Az Accord zsalugáterek esetében az alábbi méretkorlátok érvényesek:

Zsalugáter típus Méretkorlát (minimum-maximum) 
Felnyíló kivitelű zsalugáter Nincs méretkorlát
Toló kivitelű zsalugáter Nincs méretkorlát
Kétszer kétszárnyú toló harmonika zsalugáter (vasalattól függetlenül) 120 - 240 cm
Kétszer háromszárnyú toló harmonika zsalugáter (vasalattól függetlenül) 180 - 360 cm