Zsalugáter alapanyaga

Az időjárásnak fokozottan kitett zsalugáterek jó minőségű, luc fenyő, borovi fenyő, vörös fenyő vagy ritkább esetben tölgyfa alapanyagokból készülnek.

A zsalugáterek leggyakoribb alapanyag a fa. Az általunk forgalmazott zsalugáterek készülhetnek lucfenyőből, hossztoldásmentes asztalos minőségű borovi fenyőből, csomómentes borovi fenyőbőlcsomómentes vörös fenyőből vagy csomómentes meranti fából.
A lucfenyő egy puha fafajta, színe egységes, idővel némiképp sötétedhet, a gombásodás okozta kékülés ellen az alapanyagot gombavédelemmel látjuk el. Lazább szerkezetéből adódóan könnyű, ám gyakoribbak lehetnek a (nem kieső) csomók és a gyantatáskák, mint a többi fatípusnál.
borovi fenyő kérge felőli részén világosabb, mint a fa közepe felé, s ez az eltérés a fény hatására idővel egyre láthatóbbá válik. Ezt a folyamatot érésnek is nevezik. A borovi fenyőből készült zsalugáter kiválóan alkalmas az időjárás viszontagságainak fokozottan kitett helyeken is. Gyantatartalma igen magas, de az egyenletesen eloszlik a fában.
A közepes fajsúlyú vörösfenyő a borovi fenyőhöz hasonlóan, szintén két színű lehet, de ennél a fatípusnál kisebb a különbség a külső és a belső részek színe között.
A faipar minden területén bevált és talán a legismertebb alapanyagunk a tölgyfa. Igen nehéz fajsúlya miatt zsalugátereknél történő alkalmazásakor egyedileg kovácsolt, erősített pántok szükségesek.
A könnyű fajsúllyal rendelkező meranti fa Indonéziából származik. Jól megmunkálhatóidőtálló faanyag, vöröses színe miatt igen kedvelt. Ennél a típusnál a külső és belső rész között nagyon minimális a színbeli eltérés.
A zsalugáter alapanyagaként ár-érték arányban a legmegfelelőbb a borovi fenyő.

     Lucfenyő (csomós)

 

    Borovi fenyő (csomós)

 

    Vörösfenyő (csomómentes)