Fa zsalugáterek felszerelése

Mélytokos fa zsalugáter felszerelése

 

A fa zsalugáterek felszerelése és rögzítése a típustól és a kiviteltől függően többféleképpen oldható meg. A leggyakoribb módszer a fa zsalugáter nyílászáróhoz történő rögzítése. Ebben az esetben a fa zsalugáter vasalatait, illetve a zár megfelelő alkatrészeit a nyílászáró tokjára kell rögzíteni. Ha a zsalugáter külön hordozókerettel készült, a keretet kell a tokhoz rögzíteni.
 

Keretes fa zsalugáter felszerelése

Keretes kivitelű fa zsalugáter esetében a rögzítés történhet az oldalsó falkávába is. Ez a módszer akkor alkalmazandó, ha a falkáva mélysége több mint 30 cm és ezt a távolságot kivetőpántokkal nem lehet áthidalni. Elegánsabb megoldás, amikor a fa zsalugáter egy szerelőkerettel közvetlenül a külső falsíkra rögzíthető. Ebben az esetben kivetés nélküli pántok alkalmazhatók. A fa zsalugáter szerelőkerete, mely teljesen körülöleli az ablaknyílást, többféle is lehet, ezzel biztosítva az egyedi megjelenést.

 

Eltolható fa zsalugáter felszerelése

Az eltolható fa zsalugáter esetében a zsalugáter vezetősínjének, az úgynevezett C-sínnek a rögzítése minden esetben a külső falsíkra történik. Ebben a szerkezetben zsalutáblánként kettő darab gumikerekes kocsi található. A gumikerekes kocsiból egy-egy 8-as csavar áll ki, mely csatlakozik a zsalugátertábla tetejéhez. Alsó megvezetéshez egy fordított T alakú lemez kerül a zsalugátertábla aljában lévő nútba, megakadályozva ezzel a fa zsalugáter lebegését. Az eltolható fa zsalugáterek zárása kizárólag a zsalugátertáblák egymáshoz zárásával oldható meg.