Accord zsalugáter

A zsalugáternek több évszázados hagyománya van, újabban reneszánszát éli, mert a fa zsalugáter nagy mértékben hozzájárul a házak hangulatos összképének kialakításához. Régi házak felújításánál és új építésű házaknál is nagy népszerűségnek örvend a fa zsalugáter: Ablakoknál a  nyíló zsalugáter, míg teraszajtóknál és padlószinttől induló ablakoknál, nagy üvegfelületek előtt a harmonika rendszerű vagy sínen eltolható zsalugáterek kedveltek. Közvetlenül a nyílászárókhoz kapcsolódó alkalmazási területek mellett egyre népszerűbb az eltolható nagy méretű zsalutáblák alkalmazása tágas teraszok esetén is, ahol a zsalugáterek a lakás belmagasságával megegyező, akár 3 m-es magasságban készülnek és a padlószinttől az árnyékolni tervezett terasz fölötti erkély födéméig vagy - tetőteraszok esetén - a hasonló magasságban kiépített pergoláig érnek.

A zsalugáter esztétikai értéke mellett fontos szerepet kap a betekintés elleni védelemben és az árnyékolásban is. Télen védi az otthon melegét, nyáron megóv a forróságtól. Mindemellett, a zsalugáter jó hő- és hangszigetelő. A fa zsalugáter bármilyen nyílászáróra akár utólag is elhelyezhető bontás vagy a meglévő nyílászáró sérülése nélkül. 

 

A zsalugáter kezelése, motorizálása

zsalugáter nyitása és zárása alapesetben a megszokott módon kézzel történik. A fa zsalugátert általában azok választják, akik szeretik a klasszikus megjelenést, a természetes anyagú árnyékoló hangulatát, varázsát. Ez a vonzódás a hagyományos formához nem jelenti azt, hogy a működtetés tekintetében ne követhetnénk a kor lehetőségeit. 
Egyszerűbb megoldásként a zsalugáter szerelhető nyitó-csukó vasalattal, amely a szárnyak mozgatását belülről - hajtókarral - az ablak kinyitása nélkül is lehetővé teszi.

Az igazi komfortot a Night & Day automatizálási rendszer biztosítja, mely kialakításának és kis méretének köszönhetően nem befolyásolja a ház homlokzatának megjelenését. A kültéri használatra kifejlesztett motor működése halk, és a szerkezet szélálló, tehát a szárnyak külön rögzítés nélkül sincsenek veszélynek kitéve.