Konyha bútor anyaga

Milyen anyagból készülhet a konyhabútor?

Célunk, hogy Önt a legjobban segítsük a bútora anyagának kiválasztásában, ezért összegyűjtöttük a legfontosabbakat.
Itt elolvashatja a konyhabútorral kapcsolatos alapfogalmakat, és megtudhatja milyen anyagok közül választhat.


Korpusz:
A korpusz a tulajdonképpeni bútor testét jelenti: a szekrény oldalát, belső polcait, hátfalát. Mivel ezek rejtve vannak, az esetek 99%-ában 18mm vastag laminált lapból, vagy furnérozott bútorlapból készülnek.


Frontanyagok:

A konyhabútor ajtók, és a fiókok eleje az itt felsorolt anyagokból készülhetnek:

  • laminált bútorlap: A bútorlap alapanyaga a faforgács lap. Kevésbé tömör, és kevésbé víztaszító, mint az mdf lap. A bútorlapok célja, hogy helyettesítsék bútorgyártáskor a tömörfát. Ez egy környezetkímélőbb anyag, mivel a fának minden részét felhasználják, nem keletkezik hulladék, mint a fa esetén, amikor megmunkálás közben rengeteg anyag elforgácsolódik. Ez a legegyszerűbb, alap megoldás. Remek választás ahol szűkös a rendelkezésre álló anyagi keret. Azonban marásmintát ebbe az ajtótípusba nem tudunk választani, illetve gondoljunk arra, hogy ha üveges elemet szeretnénk az sem a legszebb megoldás ebből az anyagból. További előnye, hogy a rajta lévő ABS rengeteg fajta színben és erezetben elérhető, ezek segítségével tetszőleges stílust alakíthatsz ki lakásodban. Kopásálló, ha rendeltetésszerűen használja biztos, hogy nem fog elszíneződni vagy kifakulni. A legnagyobb gyártók: a Falco, az Egger, a Kaindle.
     
  • MDF (Medium Density Fibreboard): Nagy nyomáson préselik össze, ezért ez egy tömörebb, jobban megmunkálható, akár díszítő marással is ellátható, festhető anyagot kapunk. Hozzáértő kezekben, megfelelő bevonatokkal ezek az anyagok a fával szinte egyenértékű termékekké válhatnak. A bútorgyártásra alkalmas fafajok viszonylag csekély mennyiségben állnak rendelkezésre, és ezen kivágott fáknak is csak a 40 % -a használható fel tömörfa bútoralkatrészek kialakítására. A maradék 60 %, illetve a kevésbé értékes fafajok kizárólag forgácslap illetve MDF lapok gyártására alkalmasak. Az MDF-lap minden szempontból értékesebb, mint a faforgácslap, hiszen szilárdsági mutatói jóval kedvezőbbek, felülete kiváló, szerkezete homogén, élei marassál jól megmunkálhatóak. Az MDF lakkozható, festhető, fólia, furnér jól ragasztható rá.

- fóliázott MDF: Anyaga a fent említett MDF, de a felületére műanyagot hőpréselnek. A fóliázás hő hatására, nagy nyomáson történő préseléssel, hűtéssel, majd védőréteggel történő ellátással véget érő folyamat, aminek köszönhetően egy stabil, kemény felületű ajtólapot kapunk. Az így kapott lapok karcállóak, formatartóak. A fóliázással ugyanolyan hatás érhető el, mint a laminált lapoknál.Hatalmas a szín, és marásminta választék. Az MDF-et, apró szemcséjű forgácslapból és ragasztó keverékéből állítják elő, melybe belemarják az ajtó mintáját, majd bevonják egy kiválasztott fóliával. A leggyakrabban használt ajtófront. Fa mintázatok, egyszínű, és magas fényű ajtók között válogathatunk. Ez az anyag magasabb minőséget képvisel, mint az egyszerű laminált bútorlap, ezért tartósabb. Hátránya, hogy az ajtót kívülről fóliázzák, így a belseje fehér marad.

-festett MDF: Megrendelő által választott színben festésre kerül. Ezzel a technikával sokféle változata érhető el az antikolt vagy magas fényű bútoroknak. A színre festett bútorok alapját az MDF alkotja. A megfelelő formájú nyers MDF lapot alapos csiszolás után egy úgynevezett izoláló lakkréteggel látják el, ami a farostokat lezárja, és következő lakkréteg könnyen csiszolható alapjául szolgál. Az izoláló réteg után egy köztes fehér színű lakkréteg kerül, amit szintén egy alapos finom csiszolás követ. Azután kerül fel a végső színes vagy fehér fedőlakk. Magas fényű ajtólapok esetében a színes lakkrétegre több réteg magasfényű színtelen, rendkívül kemény lakkot hordanak fel. Az alapanyaga ugyanaz, mint a fóliázott MDF-nél, azonban itt nem fólia réteg kerül a felületre, hanem festési eljáráson megy át, melynek eredményeként magasfényű vagy selyemfényű felületet kapunk. A magasfényű front könnyen karcolódik, kényesebb, azért vigyázni kell rá. Az ajtófront kívülről színre fújható, belülről fehér marad. A RAL színskála színeiből választhatjuk meg a kívánt színt, CNC marással pedig szinte bármilyen marásmintát vágathatunk a frontba.

- furnérozott MDF: Valódi faborítású bútorlap vagy MDF. Pácolni és lakkozni lehet, ezen felül a furnéranyag rajzolata, erezete befolyásolja a végeredményt. Elvileg minden fafajta színének megfelelő pác kikevertethető, és lakkból matt vagy fényes is választható.
Ennél a megoldásnál a szekrénytestekhez forgácslapra, ajtólapok esetében MDF lapra egy vékony (0.6 -0.8 mm) faréteget ragasztanak, így a felhasználó a látható felületeken természetes fával találkozik. További előnye, hogy a ritkább egzóta fajok (úgy, mint: makassar, wenge, paliszander, szatíndió, indiai vadalma) nagyobb mennyiségben is elérhetőek. A faforgácslapra a furnérterítéket egy nagyteljesítményű hő préssel kasírozzák rá. A furnérozott lapok látható front élei egy 2 mm vastag faléccel vannak bevonva.

- akril bevonatos MDF: Az új generáció termékének számító akril ajtók méltó vetélytársai a magasfényű festett, és fóliázott ajtófrontoknak. Az akrilt sok helyen használják az iparban. A bútorgyártásban egy olyan ajtólapot kapunk általa, ami tükörsima felületű és magasfényű. Bármilyen szín és minta elérhető a segítségével. A gyártása során egy általában fehér laminált felületre viszik fel a kívánt színt, vagy a kiválasztott fotorealisztikus papírnyomatot, és erre kerül az akrilréteg, amit polírozással tükörsimává tesznek. Ez a felület könnyen javítható a későbbiekben is, és a színe sem fakul, mivel az a két réteg között van.Az anyag felépítése: 2mm vastag AKRIL anyag, alatta található a hordozó felület mely 16mm vastag laminált forgácslap. Ezen anyagok végeredménye egy teljesen sík, tükör fényt biztosító panel lesz, ami 18mm vastag. Élzárása: készülhet 0,45mmes alumíniummal vagy a RAL színskálából kiválasztott ABS élzárással. Karcolásállósága jó, sérülés esetén javítható, újrapolírozható. A polírozás során az anyag vastagsága nem csökken, köszönhetően a kifejlesztett technológiának. A RAL színskála bármely színében megrendelhető.

  • tömörfa: A konyhabútor ajtó és a fiók elő tömörfából készül, ezeket ,ha az ügyfél szeretné lehet pácolni, és lakkozni, mint a furnért, vagy meghagyható a fának a saját színe, esetleg színtelen, matt vagy fényes lakkal.

 Élzárás:
ABS-nek is nevezik /bútorlap élzárása/. A bútorlap színéhez választható zárást jelent. A laminált alapanyagok éleit fontos lezárni, hogy a forgácslap szerkezete ne látszódjon. Ez egy 2mm vastag műanyaggal történik, mely egy faipari élzáró géppel kerül felragasztásra a laminált lap élére. Ez a folyamat egy tartós, és esztétikus módja a bútorlapok éleinek a lezárására. Évekkel ezelőtt a laminált bútorok leggyengébb pontja volt, de a mai termékek már kiemelkedően magas minőséget biztosítanak, nem csak a bútorlapok lezárásának műszaki szempontjait tekintve, hanem a gyártók különböző dekor programjait figyelembe véve is.


Munkalap:
Speciális felületkezelésű préselt bútorlap, melynek felülete lehet a hagyományos anyagutánzatú márvány, és ásványminták, kőutánzatúak,vagy fahatású, de fémhatású is kapható. A régi, hagyományos 28 mm-es vastagság mellett ma már kapható 38 mm-es is.
A hagyományos munkalap anyagokon túl modernebb, exkluzívabb anyagokból is elkészíthető a konyhapult.
 


Vasalatok:
A hagyományos szerelvények, vasalatok mellett ma már szinte mindennapos kérés az önbehúzós, fékezős, nagy terhelhetőségű fiókcsúszó. A konyhaszekrények egységeinek különböző, a maximális és egyben minél ötletesebb helykihasználást biztosító krómbetétek, -pl. magic corner-, és meta-box jelentős tételt jelenthetnek a végösszeg kialakulásánál, de hosszú távon a nagyobb megelégedettség, és az örömteli használat garanciái. Néhány forgalmazott márka, fiók vasalat: Forest, Schachermayer, Blum, Hafele.


Fogantyúk:
Számtalan változatban és anyagfélében kapható. Egy bútort szépen ki tud emelni egy jól megválasztott ajtó és fiók fogantyú, de le is ronthatja a kinézetét, ha nem odaillőt választunk.

Ha ebben a témában van nálunk némi fogalomzavar, nyugodtan kérjük ki egy asztalos, vagy egy bútorstúdió segítségét. Mert mint látjuk a választék nagy, az MDF és a bútorlap meg nem ugyanaz a kategória sem árban, sem minőségben.